La Fundació ”la Caixa” ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a nous 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.

El projecte sol·licitat per l’Institut de Química Avançada de Catalunya, ha estat un dels seleccionats en aquesta convocatòria i serà finançat amb 50.000 euros. El projecte liderat pel Dr. Amadeu Llebaria, del grup Medicinal Chemistry and Synthesis (MCS) es desenvoluparà en consorci amb l’Institut de Genòmica Fonctionnelle de Lió (IGFL) i amb la Universitat de Montpeller, tots dos de França.

Fàrmacs activats per llum per combatre el dolor crònic

S’estima que al voltant d’un terç de la població mundial viu amb dolor crònic, un problema de salut per al qual no hi ha cap solució satisfactòria. A Espanya, tres de cada deu dones i dos de cada deu homes tenen dolor crònic, segons dades del Baròmetre del dolor crònic a Espanya.

L’equip que és al capdavant del present projecte fa més de dotze anys que treballa en l’àmbit de la fotofarmacologia per desenvolupar fàrmacs que s’activen amb llum externa per tal d’aconseguir un efecte molt més localitzat i controlat. Aquest efecte és possible perquè els fotofàrmacs només actuen quan, com i on es requereix, cosa que redueix els efectes secundaris que comporten els tractaments actuals contra el dolor, com els que es basen en els opioides.

En treballs anteriors l’equip ha desenvolupat un nou compost actiu bifocal i n’ha demostrat l’efectivitat en cultius cel·lulars i en models animals. En el present projecte, es desenvoluparan nous compostos per optimitzar algunes propietats com a pas previ necessari per poder començar els assajos clínics en humans. L’objectiu últim és aconseguir una prova de concepte d’analgèsics no opioides activats per llum que siguin capaços d’actuar amb molta precisió en les àrees requerides sense afectar altres teixits o òrgans, de manera que es reduirien els efectes secundaris sense generar dependències.

Tota la informació completa en aquest link.