Font: MCS

La fotofarmacologia s’ha convertit en una de les àrees de la medicina actual amb més potencial de creixement. Aquesta branca científica de creació recent, amb només una desena d’anys de recorregut, treballa en el disseny de fàrmacs que es puguin activar i desactivar amb llum, cridats a crear teràpies més precises i més segures per als pacients. Per analitzar com funciona aquesta tècnica tan prometedora, al mes de març se celebraran dos esdeveniments que permetran presentar-la al gran públic, però també a la indústria.

El 2 de març, la Fundació ”la Caixa” ha organitzat un nou Debat CaixaImpulse sobre fàrmacs activats per llum. Amb Amadeu Llebaria, cap del grup de Química Mèdica de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Núria Camarero Palao, investigadora del grup de Nanosondes i Nanocommutadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), coneixerem aquesta nova generació de teràpies basades en l’ús de fàrmacs fotosensibles. Els fotofàrmacs són compostos químics que en estat natural no acostumen a tenir acció terapèutica, però que en ser exposats a una determinada llum modifiquen la seva estructura i activitat biològica. Aquesta modulació permet activar els fàrmacs de manera precisa en el lloc i el moment adequats, i amb la intensitat i el temps desitjats. D’aquesta manera se’n focalitza l’acció i s’eviten efectes secundaris deguts a una acció no desitjada en altres teixits i òrgans.

El Professor Amadeu Llebaria lidera a l’IQAC-CSIC PhotoHeart, un projecte finançat per CaixaResearch en la convocatòria d’Investigació i Salut 2021, que cerca minimitzar els danys causats per la reperfusió després d’un infart. El projecte, en consorci amb el VHIR i la Johns Hopkins University, està desenvolupant una teràpia fotofarmacològica per administrar de manera localitzada la dosi òptima d’un nou fàrmac cardioprotector regulat per llum que es pot activar per il·luminar àrees específiques del cor durant els primers minuts de l’angioplàstia, el tractament primari que dilata el vas sanguini obstruït.

En el marc del projecte PhotoHeart, el 3 de març el Museu de la Ciència CosmoCaixa acollirà el workshop Light switching molecules: Advancing pharmacology for heart and neural diseases, un esdeveniment de R+D+I que constituirà un punt de trobada entre investigadors, emprenedors i la indústria farmacològica i de dispositius mèdics. L’esdeveniment, originat a partir del projecte PhotoHeart i organitzat per l’IQAC i el VHIR, amb el suport de la Fundació ”la Caixa” i l’associació de pacients GICOR, vol donar a conèixer el desenvolupament de fotofàrmacs innovadors per al tractament de malalties cardíaques i neuronals a través del testimoni d’investigadors i enginyers implicats en algunes de les investigacions punteres que s’estan portant a terme al nostre país. Així mateix, la jornada explorarà els reptes i el potencial de transferència al mercat en una taula rodona amb agents de la indústria amb els quals es parlarà de les necessitats i els reptes d’aquesta tècnica.

 

Programació:

Debat CaixaImpulse: Un fàrmac activat per llum pot restaurar la visió o reduir lesions cardíaques?

Dijous 2 de març, a les 19 h (només en streaming)

Per apuntar-se a l’streaming, cal omplir el formulari següent, com a molt tard, una hora abans de l’inici del debat:

https://caixaimpulse.org/ca/debats-caixaimpulse-farmacs-fotosensibles

 

Workshop «Light switching molecules: Advancing pharmacology for heart and neural diseases»

Divendres 3 de març, de 10 a 14 h (Sala Àgora del Museu de la Ciència CosmoCaixa)

Jornada en anglès

 

10 h – Inauguració a càrrec de Valentí Farràs, director del Museu de la Ciència CosmoCaixa

10.15 h – Xerrada: «PhotoHeart: light-controlled drugs to reduce the extension of myocardial infarction», a càrrec d’Amadeu Llebaria (IQAC-CSIC)

10.45 h – Xerrades: «Photopharmacology: changing the course of treatment for heart and neural diseases»:

  • «Photopharmacology for basic research and future therapies»

Pau Gorostiza (IBEC)

  • «Light-activated drugs: localized medicine without side effects»

Francisco Ciruela (IDIBELL)

  • «Wireless implantable devices to deliver in-situ therapy»

Pedro Irazoqui (Johns Hopkins)

11.30 h – Pausa

12 h – Taula rodona: «From an innovative vision to patients’ reality: is the industry ready for light-controlled drugs and therapies?»

  • Oscar Rey, soci fundador d’Arvor (moderador)
  • Jesús Murillo, responsable de transferència tecnològica a ACCIÓ
  • Andrés G. Fernández, CSO a Landsteiner Genmed
  • Pedro Irazoqui, investigador del Departament d’Enginyeria Elèctrica i Computacional de la Whiting School of Engineering, a la Johns Hopkins University
  • Ana Castro, vicepresidenta d’Innovació i Transferència del CSIC

13 h – Dinar i networking

 

Nota de premsa de la Fundació “la Caixa”

 

Fundació “la Caixa” Comunicació
IQAC-CSIC Comunicació