Home Congresses
Congresses
 

IX Congrés Internacional mGlu

La llum, un interruptor molecular per controlar l’efecte analgèsic de fàrmacs per al dolor crònic


El Dr. Amadeu Llebaria, director del grup MCS (Medicinal Chemistry & Synthesis), ha presentat els últims avenços en l’ús de la llum per controlar l’activitat terapèutica de determinats fàrmacs. Ho ha fet en el marc del IX congrés internacional mGlu (Metabotropic Glutamate Receptors) celebrat la setmana passada a la ciutat italiana de Taormina, que ha reunit experts internacionals en la recerca dels receptors del glutamat, el principal neurotransmissor excitador del cervell.

L’equip d’MCS ha desenvolupat una bateria de compostos que modulen l’activitat del receptor 5 del glutamat (mGlu5), una diana terapèutica clau en malalties complexes com ara el dolor crònic. Els investigadors han generat molècules fotosensibles que, quan s’irradien amb llum d’una determinada longitud d’ona, modifiquen la seva estructura i passen d’estar inactives a estar actives, en alguns casos de forma reversible. Aquests canvis permeten que s’uneixin o no al receptor mGlu5 i en controlin l’activitat. En aquest cas concret s’ha estudiat el seu potencial com a analgèsics per combatre el dolor.
En col·laboració amb diversos centres de recerca espanyols i francesos, per primer cop s’ha pogut demostrar en un model in vivo de ratolí que aplicant llum és possible controlar l’efecte analgèsic d’un fàrmac. Les propietats fotoactives dels compostos que ha desenvolupat el laboratori MCS proporcionen un efecte terapèutic selectiu i precís, ja que l’acció dels compostos es pot controlar tant en l’espai (il·luminant únicament la zona d’interès) com en el temps (irradiant durant un període de temps més o menys llarg).